Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak proglašeni krivima u aferi “Respiratori”

Sud Bosne i Hercegovine jutros je izrekao prvostepenu presudu premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću po optužbi za nezakonitu nabavku 100 respiratora 2020. godine, koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Premijer FBiH Fadil Novalić je proglašen krivim. Pored premijera Novalića osuđen je i Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”, kao i pravno lice “Srebrena malina” koja je također bila predmet suđenja.

Bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je također proglašen krivim.

Dopremijerka FBiH Jelka Milićević, kojoj se sudilo za nesavjestan rad u službi je oslobođena.

Kazna za osuđene će biti izrečena nakon čitanja obrazloženja presude.

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Novaliću se optužnicom teretio zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Također, Novaliću se na teret stavljalo i pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Pod tačkom 2. optužnice, Novalić se teretio za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Tužilaštvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, dok je pretres pred Sudom BiH otpočeo u februaru 2021. godine.

Osim Novalića, sudski predmet se vodio i protiv Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

Jelku Milićević Tužilaštvo BiH je teretilo za nesavjestan rad u službi.

Oni su optuženi da su nabavila stotinu komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja koronavirusa. Kako je navedeno tada iz Tužilaštva BiH, usljed toga je po budžet FBiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine.

Njima se sudilo kao organiziranoj grupi koja je tokom pandemije koronavirusa potrošila 10,5 miliona KM za nabavku 100 kineskih respiratora.

Ovaj slučaj od samog početka, odnosno otvaranje istrage, privlačio je veliku pažnju javnosti i tokom suđenja koje je trajalo pune dvije godine izvedeni brojni dokazi i svjedoci, kako tužilaštva, tako i odbrane.

Podijeli objavu

Možda vas zanima