Gazprom poslao novu cijenu plina za BiH, građani iščekuju koliko će skuplje plaćati

Kompanija Energoinvest, koja uvozi plin u Bosnu i Hercegovinu saopćila je da su od ruskog Gazproma dobiliobavijest o novoj, višoj cijeni plina za naredni period.

“Saglasno uobičajenoj poslovnoj praksi da se cijene prirodnog plina za potrošače u FBiH usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdjevač Federacije BiH prirodnim plinom je dobio novu cijenu prirodnog gasa”, navode iz Energoinvesta.

Ruski dobavljač Gazprom Export je izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti američkog Dolara (USD) u odnosu na vrijednost eura tj. konvertibilne marke.

Energoinvest se obratio Vladi FBiH za Saglasnost za novu cijenu.

“Obzirom na prethodni dogovor dvije Vlade, Vlade FBiH i Vlade KS koji je podrazumjevao subvencioniranje razlike cijene u punom ili djelomičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može saopštiti konačnu cijenu gasa prema potrošačima do donošenja Odluke Vlade FBiH. Također, želimo naglasiti da je za FBiH snabdjevanje plinom uredno u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta”, navodi se u saopćenju.

Ono što je sigurno u ovom trenutku jeste da će BiH Rusiji plin plaćati skuplje, a koliko će se to odraziti na račune građana ostajke da s evidi nakon izjašnjenja Vlade FBiH.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima