Joe Biden stiže u posjetu Bliskom istoku

Predsjednik SAD-a Joe Biden otputovao je u utorak navečer iz Washingtona na Bliski istok gdje će u narednim danima obaviti niz važnih sastanaka koji su u određenom pogledu ocijenjeni i kao historijski.

Prema najavama, Biden bi u srijedu trebao sletjeti u Izrael odakle će započeti četverodnevnu turneju prilikom koje će se sastati sa zvaničnicima Izraela, Palestine te Saudijske Arabije s ciljem daljeg učvršćivanja veza i pružajući Palestincima uvjerenje da je još uvijek aktivno posvećen rješenju koje predviđa uspostavljanje dvije države.

Kada je riječ o posjeti Izraelu, prema pisanjima tamošnjih medija, Biden će sa izraelskim zvaničnicima potpisati tzv. Jerusalemsku deklaraciju o izraelsko – američkom strateškom partnerstvu.

“Sporazum uključuje zajednički stav protiv iranskog nuklearnog programa i regionalne agresije pri čemu obje zemlje navode da će koristiti sve elemente nacionalne moći kako bi osigurale da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje”, piše Jerusalem Post.

U deklaraciji se također navodi da SAD planiraju pratiti desetogodišnji Memorandum o razumijevanju vrijednosti 38 milijardi dolara koji je potpisan sa Izraelom, a koji predviđa slanje vojne pomoći ovoj državi.

Osim bilateralnih odnosa, Biden bi tokom posjete Bliskom istoku trebao pregovarati o veoma važnom pitanju koje se tiče reguliranja odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Uz posredništvo SAD-a, Izrael je već ranije regulirao odnose s nizom arapskih zemalja, a uspostavljanje odnosa sa Saudijskom Arabijom definitivno bi značilo prekretnicu u kretanjima na Bliskom istoku.

“Washington je u jeku posredničkih dogovora kojima bi Saudijska Arabija napravila formalne korake ka uspostavljanju diplomatskih veza s Izraelom. Ako bi se sporazum potpisao, Saudijska Arabija bi omogućila izraelskim aviokompanijama da koriste zračni prostor prilikom letova na Daleki istok i brojne druge pogodnosti”, piše The Times of Israel.

Osim reguliranja odnosa, Biden bi tokom posjete Rijadu trebao razgovarati sa saudijskim zvaničnicima o snižavanju cijena nafte, a sve u kontekstu ekonomske krize koja je proizašla iz rata u Ukrajini i sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji.

“Kao predsjednik, posao mi je da održavam zemlju jakom i sigurnom. Moramo se suprotstaviti ruskoj agresiji i staviti se u najbolju poziciju kako bismo nadmašili Kinu. Da bismo napravili te stvari, moramo se direktno angažovati sa zemljama koje mogu utjecati na te ishode. Saudijska Arabija je jedna od njih”, poručio je Biden uoči posjete.

Podijeli objavu

Možda vas zanima