Iz Bijele kuće tvrde da je ruski napad na Ukrajinu moguć svakog dana

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi narediti napad na Ukrajinu u roku od nekoliko dana ili sedmica, upozorio je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Dok Washington i njegovi evropski saveznici nastavljaju napore da Putinu ponude diplomatski izlaz iz krize, Sullivan upozorava da bi se konkretni potezi mogli desiti svaki dan.

 

“Rusija bi svaki dan mogla preduzeti vojnu akciju protiv Ukrajine, ili bi to moglo biti za nekoliko sedmica od sada, ili bi Rusija mogla izabrati da krene diplomatskim putem umjesto toga”, rekao je Sullivan za “Fox News Sunday” program.

Kako prenosi Reuters, Sullivan je dao isti komentar u više televizijskih intervjua nakon što su dva američka zvaničnika u subotu izjavila da Rusija, koja je oduzela Krim Ukrajini 2014. godine, ima oko 70 posto borbene moći za koju vjeruje da bi joj bila potrebna za invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Kako Rusija okuplja više od 100.000 vojnika u blizini granice, Moskva je rekla da ne planira invaziju, ali da bi mogla preduzeti neodređenu vojnu akciju ako njeni sigurnosni zahtjevi ne budu ispunjeni.

Među njima je obećanje da NATO nikada neće priznati Ukrajinu, zahtjev koji su Sjedinjene Američke Države i 30-člana zapadna sigurnosna alijansa nazvali neprihvatljivim.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u nedjelju s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, saopštila je Bijela kuća. Taj poziv je uslijedio uoči posjete Macrona Moskvi u ponedjeljak, u pokušaju da se deeskaliraju tenzije.

Četrdesetominutni razgovor između Bidena i Macrona omogućio je dvojici lidera da se dogovore prije puta, rekao je izvor iz francuskog predsjedništva za Reuters.

Ako Putina ne odvrati diplomatski pritisak, moguća ruska akcija mogla bi uključivati aneksiju ukrajinskog regiona Donbas, gdje su se separatisti koje podržava Rusija 2014. otrgli kontroli ukrajinske vlade, kao i cyber napade ili invaziju na Ukrajinu punog razmjera, rekao je Sullivan.

“Vjerujemo da postoji vrlo jasna mogućnost da Vladimir Putin naredi napad na Ukrajinu”, ponovio je Sullivan za “This Week” program ABC televizije.

Podijeli objavu

Možda vas zanima