Kriminalna grupa godinama harala po Tuzli: Droga, iživljavanje po zatvoru i utjerivanje dugova

Tužilaštvo TK predložilo je pritvor za 13 članova kriminalne grupe, a danas su objavljeni novi detalji njihovog funkcioniranja. Pored droge, pojedinima se na teret stavljaju i druga teška krivična djela, poput protupravnog lišenja slobode jedne osobe.

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli je tamošnjem Kantonalnom sudu stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za 13 osoba koji su bili dio grupe koju je organizirao 25-godišnji Armin Šabanović iz Živinica, a osumnjičenih da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako su naveli iz Tužilaštva TK, pritvor je predložen za Armina Šabanovića (25), Sanelu Šabanović (26), Rijada Šabanovića (24), Armina Rizvića (29), Dževada Fočića (26), Emira Kuduzovića (37), Dženitu Halilović (21), Denisa Karića (33), Mirnesa Džananovića (22), Aidu Mulavdić (24), Amiru Mulavdić (32), Bilala Mulavdića (58) i za jednu osobu za kojm se traga i trenutno je u bjekstvu.

“Svi su osumnjičeni da su u grupi koju je organizirao Armin Šabanović u periodu od aUgusta 2018. do oktobra 2022. godine na području Tuzlanskog kantona i šire, sa različitim ulogama i zadacima u grupi koje je organizirao Šabanović, nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali opojne droga amfetamin (speed) , marihuana i kokain većem broju osoba i konzumenata”, navode iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Naredbom o provođenju istrage im se na teret stavlja više od 20 pojedinačnih radnji nabavljanja i prodaje narkotičkih sredstava a istraga se nastavlja i u narednom periodu.

“Uz neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga Šabanović i Fočić su osumnjičeni i za krivična djela protivpravno lišenje slobode u sticaju sa nanošenjem teških tjelesnih povreda, kada su osobu koja im je dugovala novac za ranije preuzetu drogu stavili u auto, odvezli ga na određenu lokaciju, držali ga protiv njegove volje, tukli ga i nanijeli mu teže tjelesne povrede”, dodali su iz tužilaštva.

Rizvić i Džananović su osumnjičeni i za nasilničko ponašanje tokom njihovog boravka u pritvorskoj jedinici KPZ Tuzla u februaru 2022. godine kada su psihički uznemiravali i fizički napadali jednog pritvorenika i nanosili mu tjelesne povrede.

Podsjećamo, 5. oktobra ove godine su obavljeni pretresi na više lokacija na području Živinica, Gračanice, Tuzle, Kalesije i Banovića. Tokom pretresa objekata i lica i poduzimanjem drugih istražnih radnji pronađeno je oko 20 kilograma opojne droge speed (amfetamin), kao i druga narkotička sredstva koja će biti vještačena. Oduzet je određeni iznos novca, računari, laptopi nekoliko pištolja i municija kao i drugi predmeti koji će biti dokazni materijali.

Ovim aktivnostima je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva provedena u saradnji sa istražiteljima SIPA-e BiH i MUP-a TK(A.K/klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima