BOSS podnio krivičnu prijavu protiv lica koja su plasirala laž o uvođenju VTP mjera

Federalnom tužilaštvu podnesena je prijava protiv lica koja su 19. 12. 2021. godine prenijela lažnu vijest da će se 20.12. 2021. godine na prostoru FBiH uvesti covid-potvrde i VTP mjere, a zbog počinjena krivičnih djela iz člana 380., u vezi sa članovima 31. i 340. Krivičnog zakona FBiH, jer su prijavljeni djelovali s ciljem izazivanja opšte uznemirenosti i unošenja straha među građanima da neće moći doći na posao ili ući u javne ustanove bez ispunjenja uslova VTP pravila.

Prijavljena lica nastojala su izazvati paniku i natjerati građane na stihijsku vakcinaciju ignorišući uputstva proizvođača vakcina protiv Covid-19 da određene grupe građana ne bi smjele primiti vakcinu, što je svjesno kršenje ljudskih prava i počinjenje krivičnog djela.

Od Federalnog tužilaštva zatraženo je da se istraži ko je prvi objavio lažnu vijesti i ko je  istrajavao na zadržavanju lažne vijesti, te zašto je zanemarena zvanična objava Vlade FBiH od 02. 12. 2021. godine o ukidanju uvođenja covid-potvrda, naročito kada je većina medija informisana i od BOSS-a nakon svakodnevne kampanje i advokata Mirnesa Ajanovića da se naredba treba ukinuti jer je protuustavna i nezakonita. Okolnost da većina medija mjesecima prikriva informacije BOSS-a i advokata Mirnesa Ajanovića u kojima su objavljeni dokazi o protuustvanom i protuzakonitom djelovanju vlasti u procesu vakcinacije i analiza uputa proizvođača vakcina, čime su bitne informacije za zdravlje građana sakrivene, ukazuje na sumnju da je dio medija na štetu ugrožavanja zdravlja građana saučestvovao u izvršenju krivičnih djela.

Objavljivanje jednostranih informacija uticanjem na pristranu odluku o vakcinaciji i zanemarivanje obaveze objektivnog informisanja javnosti, suprotno je standardima medijskog izvještavanja što je kulminiralo i lažnim vijestima kao sredstvom masovne psihoze prisiljavanja na vakcinaciju, upozorio je Mirnes Ajanović predsjednik BOSS-a.

Podijeli objavu

Možda vas zanima