Lajčak: Niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu

Sporazum o Asocijaciji – Zajednici opština sa srpskom većinom mora biti proveden, međutim niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, izjavio je pred posjetu Kosovu specijalni izaslanik Evropske unije za regionalna pitanja i dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

“Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila takvo nešto”, kazao je on u intervjuu za portal gazetaexpress.

Upitan da li ZSO treba imati izvršne ovlasti, Lajčak kaže kako misli da bi vjerovatno bilo dobro promijeniti narativ, prenosi Nova.rs.

“Umjesto da kažemo šta ne želimo, bolje bi bilo da se zapitamo šta bi bilo, šta hoćemo, jer to je vaš proces i Kosovo ima 50 posto udjela. Niko vam neće dati pismo i reći da ga potpišete. Vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje prijedloge. I, umjesto da kažemo da ovo ne želimo, bolje bi bilo da kažemo ovo je ono što mi predlažemo, tako želimo da se to uradi”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, i Srbija ima pravo da kaže šta želi kada je u pitanju ZSO, jer je ravnopravna strana.

“Mi smo tu da vam pomognemo idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu. Ali ni u jednom trenutku, ni u prošlosti, ni u budućnosti, nećete biti primorani da potpišete nešto što mislite da je štetno za vašu zemlju. Vi ste u procesu. Imate pravo da predložite i odbijete. Na kraju, šta god da se dogovorite, trebalo bi da bude kompromis”, kazao je Lajčak. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima