Milanović nazvao Schmidta nelegitimnim pa se požalio da nije učinio ništa

U posjeti Hrvatskoj nalazi se predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji se u sklopu regionalne turneje danas sastao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Između ostalog, oni su razgovarali i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na press konferenciji organizovanoj nakon sastanka Milanović je kazao da se iz razgovora koji je trajao sat vremena vide dobre namjere, ali i nedovoljna informisanost sa uzajamnim stavovima.

“Jedni, dakle, možda nedovoljno poznajemo druge. Treba nam više dijaloga, vjerujem da su namjere dobre”, rekao je Milanović.

On je kazao da Vlada Hrvatske i on, svako na svoj način, pokušavaju ispraviti neke nepravde i kršenja Dejtonskog sporazuma koji je temelj mira i funkcionisanja Bosne i Hercegovine.

“Koji u svojoj osnovi i to treba stalno naglašavati jedan sporazum o podjeli vlasti. Užasno delikatan i što god dirate u njemu ili preskačete, prijetite čitavoj cjelini. Neću ovdje ponavljati naše poznate stavove koje su ništa drugo nego utvrđivanje činjenica, da su Hrvati najmalobrojniji, da su jedan od tri konstitutivna naroda, da se sve u BiH može, mora i smije rješavati jedino dogovorom legitimnih, stvarnih predstavnika konstitutivnih naroda. To u ovom času nisu svi oni koji se takvima predstavljaju”, kazao je Milanović.

Dodao je da je bio kritičan, a i danas je, prema ulozi visokog predstavnika i da je izabran na jedan neregularan način, bez saglasnosti svih članica Vijeća sigurnosti. To mu u startu, smatra Milanović, na svaki način odriče legitimnost.

“Ja sam na samitu NATO-a rekao da bi visoki predstavnik konačno trebao dati znakove života i koristit svoj ovlasti ako drugačije ne ide, a drugačije ne ide. Nisam iskreno vjerovao da će se dogoditi išta, ali kada se dogodilo, na potpuno pogrešan način, krivom metodologijom, prekasno, izazvalo je nemire, skoro i nerede u državi, pa se gospodin povukao. Šta se trenutno događa ja ne znam, ali taj slučaj samo pokazuje kada pribjegavate nekim mjerama prekasno i premalo tamo gdje je prije toga trebao biti dogovor i razgovor, onda rezultata nema”, kazao je Milanović.

Dodao je da ne zna šta će učiniti visoki predstavnik, ali da za sada nije učinio ništa.

“Učini li nešto morat ću priznati da sam time zadovoljan i u tome se razlikujemo u stavu gospodin Erdogan i ja, Hrvatska i Turska. To pokazuje da im treba više detaljnog razgovora da istaknemo neke svoje strijepnje, kojih Turska zbog svoje udaljenosti i veličine nije svjesna. Hrvatska politika je cjelovita, funkcionalna BiH, uz koju će Hrvatskoj biti dobro i BiH uz Hrvatsku, a ponekad brate i dosadno, nije ni to loše”, rekao je Milanović.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima