SDS danas predstavlja Mirka Šarovića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH

Na sjednici Glavnog odbora SDS-a koja će biti održana danas u Banjoj Luci bit će izabran stranački kandidat za člana Predsjedništva BiH. To će, kako smo davno najavili, biti Mirko Šarović.

Danas će biti izabrane i liste SDS-a za Narodnu skupštinu RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon nekoliko mjeseci u SDS-u su konačno prelomili i odlučili izaći u javnost sa kandidatom za člana Predsjedništva BiH koji će imati i podršku PDP-a s obzirom da će SDS podržati Jelenu Trivić (PDP) u trci za predsjednicu RS-a.

Ova odluka SDS-a je i logična s obzirom da kao najveća opoziciona stranka sebi nisu mogli priuštiti da ne podrže svog lidera koji želi ponovo ući u Predsjedništvo BiH. Također, kandidatura za ovu funkciju za sobom vuče niz pozitivnih stvari tokom predizborne kampanje za stranku koja nudi kandidata.

Mirko Šarović je 2002. godine izabran za člana Predsjedništva BiH, ali je u aprilu 2003. podnio ostavku zbog afere izvoza oružja u Irak koji je bio pod sankcijama UN-a i špijunske afere u RS-u. Godinu dana kasnije visoki predstavnik Pady Ashdown smjenjuje Šarovića s mjesta potpredsjednika SDS-a i zabranjuje mu političko djelovanje zbog neispunjavanja odredbi Dejtonskog sporazuma.

On je 2005. godine bio optužen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i udruživanje radi vršenja krivičnog djela. U pritvoru je proveo godinu dana te dobio oko 100.000 KM odštete jer ga je Sud BiH na kraju oslobodio optužbi.

Nakon što mu je visoki predstavnik Valentin Inzko ukinuo zabranu političkog djelovanja, 2011. godine imenovan je za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a smijenjen je 2013. godine da bi ga dvije godine kasnije ponovo imenovali na istu poziciju. Na Opštim izborima 2018. godine je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Današnja sjednica će biti održana u hotelu “Jelena” sa početkom u 17 sati.

Podijeli objavu

Možda vas zanima