MIRNES UBJEDLJIVO VODI PO ANKETAMA ZA GRADONAČELNIKA TUZLE

Nakon što je prije dva dana Radio Kameleon Tuzla pokrenuo Facebook anketu sa pitanjem za koga građani smatraju da bi bio najbolji kandidat za Gradonačelnika Tuzle, u nastavku vam donosimo današnje rezultate ove ankete, a koja je inače još uvijek u toku. Na dan 17.01.2023. oko 13:50 sati u anketi je učestvovalo 1142 građana, od kojih se 1101 direktno opredijelilo za kandidate. Najviše glasova dobio je Mirnes Ajanović sa 81,3% osvojenih glasova, na dalekom drugom mjestu slijedi ga Zijad Lugavić sa 9,26%, dok se na trećem mjestu nalazi Omer Berbić sa 5,72%, te slijede Halid Žigić sa 1,63%, Derviš Čičko sa 1,45% i Almir Arnaut sa 0,64%.

Zbog velikog broja glasova način na koji je uredništvo računalo procenat podrške građana vršio se računarski, automatskim brojanjem komentara na anketi po osnovu pretrage za ispravno napisanim imenom ili prezimenom kandidata, zbog čega u rezultate nisu uračunati komentari i izjave građana koji su se indirektno izjašnjavali ili koji su na drugačiji način upisali ime kandidata. Opažanjem uredništva utvrđeno je da je najveći broj komentara koji nisu direktno navodili kandidata, ali su se pridruživali i uz komentare gdje je navedeno konkretno ime, išao u korist Mirnesa Ajanovića zbog čega smatramo da je procenat stvarno osvojene podrške Ajanovića veći od iskazanih 82%, no računarski nisu uvršteni u procentni račun zbog tehničke nemogućnosti automatskog brojanja svih ovih komentara.

Posebno ističemo okolnost da je anketa objavljena na uglednom tuzlanskom mediju, stranici Radio Kameleona, koji je nedavno obilježio 30 godina postojanja i objektivnog izvještavanja zbog čega vjerujemo u vjerodostojnost provedene ankete, a naročito zbog činjenice da su se građani izjašnjavali pod vlastitim imenom i prezimenom, gdje nije postojala mogućnost manipulacije glasovima kao u nekim anketama drugih web portala.

Podijeli objavu

Možda vas zanima