N1 saznaje: Kako će se i gdje brojati glasovi za predsjednika RS

Više od 20 internih kamera snimaće proces brojanja glasova u Glavnom centru. Prostorije Glavnog i centra za brojanje glasova koji se nalazi u Sarajevu u potpunosti su pokrivene video-nadzorom, kažu za N1 u CIK-u. Preko 20 internih kamera pokriva i snima aktivnosti pri brojanju glasova, a aktivnosti će moći nadgledati i akreditovani izborni posmatrači, kako stranački, tako i međunarodni.

Kontrolnom brojanju mogu da prisustvuju i kandidati, za nivo za koji se brojanje vrši.
Još nije određeno kada će tačno početi ponovno brojanje glasova za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, a to će odrediti direktor Glavnog centra za brojanje Goran Mišković. Njegovi zamjenici su Ermin Kos, Adi Agić i Bojan Simović U prvoj fazi glavni centar za brojanje obrađuje glasove pristigle putem pošte, a taj posao je potrebno završiti.
Centru će nakon novih odluka CIK-a biti potreban veći prostor, ali i više ljudi kako bi taj postupak tekao što brže, potvrdila je članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina.

Glavni centar za brojanje ima 24 interne kamere, a svi snimci se pohranjuju. TV ekipama biće dozvoljeno praćenje procesa. O svemu će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine više informacija dati tokom dana.(N1)

Podijeli objavu

Možda vas zanima