Na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a i zakon o osnivanju entitetskog VSTV-a

Na dnevni red Narodne skupštine Republike Srpske, koja je počela jutros, uvrštena je tačka dnevnog reda kojom se osniva Visoko sudsko i tužilačko vrijeće RS-a.

Ovaj skandalozni prijedlog uvršten je kao 10. tačka dnevnog reda. Njime bi se praktično razvlastilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a nadležnost u oblasti imenovanja sudija i tužilaca prenijela bi se na entitetski nivo.

Na taj način bi se sudska vlast stavila pod kontrolu etitetskih vlasti.

Uoči sjednice stigli su pozivi iz Washingtona i Brisela poslanicima da ne razmatraju ovaj Nacrt zakona. Dokument su predložili zastupnici stranaka vladajuće koalicije u RS-u.

Vlast u ovom bh. entitetu želi povući nadležnost s nivoa države Bosne i Hercegovine u oblasti pravosuđa. U RS-u sada smatraju da Ustavom BiH nije definisana nadležnost države u oblasti pravosuđa te žele formirati svoje Visoko sudsko i tužilačko vijeće kako bi sami imenovali sudije i tužitelje te predsjednike sudova na teritoriji RS-a, kao i za odlučivanje o prestanku mandata.

Ambasada SAD-a u BiH pozvala je sve lidere da odbiju raspravu o Nacrtu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Evropska komisija također je saopštila da očekuje od vodstva RS-a i Narodne skupštine RS-a da se suzdrže od bilo kakvog jednostranog koraka.

“Uspostavljanje posebnog entitetskog regulatornog tijela za pravosuđe RS-a predstavljalo bi kršenje ustavnopravnog poretka BiH. Usvajanje ovog zakona u RS-u predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa BiH, a rezultiralo bi nazadovanjem zemlje prema evropskim standardima”, navodi se iz Evropske komisije.

Podsjetimo, NSRS danas razmatra i Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Vlada Republike Srpske utvrdila prošle sedmice.

Ovim zakonom vladajuća koalicija u RS-u želi “legalizovati nelegalno” odnosno suprotno presudama Ustavnog suda BiH početi knjižiti imovinu države BiH na entitet RS.

Donošenjem ovog zakona vlast u RS-u želi, kako je navedeno, riješiti “otvorena pitanja neometanog funkcionisanja subjekata javne vlasti i to Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi, čiji je osnivač Republika Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave”. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima