Otkriveni detalji sastanka Xija i Putina: Ruski lider priznao da je Kina zabrinuta zbog Ukrajine

Predsjednik Kine Xi Jinping i Rusije Vladimir Putin sastali su se na marginama regionalnog samita u Samarkandu u Uzbekistanu, čijim organizovanjem Putin želi poručiti da nije usamljen. Međutim, kineski predsjednik nije bio bez pogovora.

Ruski predsjednik je priznao da Kina ima “pitanja i zabrinutosti” u vezi sa situacijom u Ukrajini. Bilo je to neočekivano priznanje Kremlja da takozvana specijalna vojna operacija Rusije izaziva određenu zabrinutost u Pekingu.
Iako su se sastali u srdačnom ambijentu, mnogo toga govori da je njihov odnos sve neravnopravniji.

“Moj dragi stari prijatelju!” uzviknuo je Xi Jinping prilikom sastanka s Putinom dok je ovaj pohvalio “prijateljstvo između Kine i Rusije” i njihovo “strateško sveobuhvatno partnerstvo”.

Dvojica lidera dijele sličan pogled na svijet. I jedni i drugi promovišu ideju alternativnog svjetskog poretka: “multipolarni svijet” u kojem njihove zemlje djeluju kao protuteža Zapadu, posebno Sjedinjenim Državama. Međutim, to ne znači da će Putin i Xi biti “zauvijek najbolji prijatelji”.

Prvo, u svjetskoj politici “najbolji prijatelji” rijetko postoje, a drugo – ovo je sve neravnopravniji odnos.

Putinova invazija na Ukrajinu, koja nije išla po planu, oslabila je Rusiju. Kremlj priznaje da je ruska vojska pretrpjela “značajne gubitke”, dok sankcije Zapada stavljaju ekonomiju pod jak pritisak. U odnosima Rusije i Kine, sve više se osjeća da je Rusija mlađi partner, a da postoje zabrinutosti na kineskoj strani povodom rata u Ukrajini, zaključio je i sam Putin.

“Tokom današnjeg sastanka, naravno, objasnit ćemo naš stav”, rekao je Putin dok kineska vlada nije imala nikakve zvanične izjave o Ukrajini nakon sastanka sa ruskim predsjednikom.

Rečeno je međutim da će Rusija i Kina pružiti “snažnu međusobnu podršku” ključnim interesima. Zajedno, dvije zemlje bi igrali “vodeću ulogu u ubrizgavanju stabilnosti u svijet promjena i nereda”, a Peking je njihovo partnerstvo nazvao i “stabilnim kao planine”.

Podijeli objavu

Možda vas zanima