Papa Franjo prvi put u historiji daje ženama pravo glasa na skupovima sinoda

Papa će po prvi put u historiji dozvoliti ženama da glasaju na utjecajnom globalnom sastanku biskupa u oktobru ove godine.

Prema novim pravilima objavljenim u srijedu pet sestara će dobiti pravo glasa na sinodi, koja je papsko savjetodavno tijelo. U prošlosti je ženama bilo dozvoljeno da prisustvuju skupu samo kao posmatrači. Muškarci će ipak dati većinu glasova na utjecajnom skupu.

Ipak, reforme se vide kao značajan pomak za Rimokatoličku crkvu, u kojoj su stoljećima dominirali muškarci. Konferencija za svećeničku službu sa sjedištem u SAD-u, koja se zalaže za žene svećenike, nazvala je reformu “značajnom pukotinom na stropu od vitraža”.

“Godinama su se predstavnici Vatikana i biskupi opirali, pomjerajući stativu sa svakom sinodom zašto ženama nije dozvoljeno da glasaju. Neizgovoreni razlog je uvijek bio seksizam. U bliskoj budućnosti, nadamo se da će se sinoda nastaviti razvijati u potpuno reprezentativno tijelo Božjeg naroda”, napisala je grupa na Twitteru.

U daljnjem raskidu s tradicijom, papa Franjo je najavio da će pravo glasa također biti prošireno na 70 odabranih neklerikalnih članova vjerske zajednice, čime se sinoda udaljava od sastanka isključivo crkvene hijerarhije.

Papa, koji se zalagao za reformu, rekao je da se nada da će polovina njih biti žene, a naglasak je stavljen i na uključivanje mladih ljudi.

“To je važna promjena, to nije revolucija”, rekao je kardinal Jean-Claude Hollerich, vrhovni organizator Sinode.

Podijeli objavu

Možda vas zanima