Murphy: Nadam se da će stranke koje imaju većinu u Parlamentu FBiH formirati vlast, imamo odgovor za blokade

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy u opširnom intervjuu za Večernji list kazao je da ako bude blokada prilikom formiranja Vlade FBiH vlasti SAD imaju kapacitet poduzeti odgovarajuće aktivnosti.

Na pitanje kako komentariše dosadašnji proces uspostave vlasti Murphy je kazao da je američka vlada ohrabrena činjenicom da je vlast u BiH uspostavljena brzo.

“Trebala su samo četiri mjeseca, što je znatno manje u odnosu na prethodnih 14 mjeseci. To je pozitivan razvoj događaja. Nadamo se kako to pokazuje da stranke i političari shvataju koliko je važno imati funkcionalnu vlast u BiH”, rekao je Murphy.

Govorio je i o tome šta mogu biti posljedice blokiranja vlasti i zašto je taj proces potrebno ubrzati.

“Federacije treba biti pokretač rasta i pozitivnih promjena u BiH. Ako mogu tako reći, Federacija treba predvoditi taj voz prema destinaciji euroatlantskih integracija. Međutim, zato što nismo imali izabranu Vladu toliko dugo, nismo imali odgovorno upravljanje. To se nije dogodilo. Znači, neki od izazova, poput inflacije, nisu rješavani i sad se konačno trebaju rješavati. Nadam se da će stranke koje imaju većinu u Predstavničkom domu i u Domu naroda formirati Vladu Federacije koja će to promijeniti. Neću predviđati budućnost. Naučio sam da ni jedan diplomata to ne treba raditi, ali ću vam reći kako pažljivo pratimo situaciju, te ako dođe do blokada i sprječavanja formiranja vlast, mi imamo kapacitet poduzeti odgovarajuće aktivnosti”, rekao je Murphy.

U nastavku je objasnio šta bi to u praksi značilo.

“Mislim da svaki član međunarodne zajednice, od OHR-a preko EUSR-a do mojih kolega u drugim ambasadama, svi smo vrlo jasno kazali da ne možete imati još jedno četverogodišnje razdoblje s Vladom koja nije promijenjena od 2018. godine. To nije dobro za građane i ne želim špekulisati o tome šta će visoki predstavnik učiniti ili neće”, kazao je Murphy.

Komentarišući “brutalne napade” na visokog predstavnika i OHR, kako ih je definisao novinar Večernjeg lista, ambasador je kazao da ti napadi uopšte nisu vjerodostojni.

“Oni su jednostavno izmišljotina, fantazija i time se ne pomaže građanima BiH. I po svom karakteru takvi stavovi uopšte nisu probosanskohercegovački”, kazao je Murphy.

Govoreći o ekonomiji rekao je da je strateški prioritet BiH da oslobodi svoj ekonomski potencijal.

“I to također traži određene reforme kako bi se oslobodio privatni sektor, mogao rasti, jer je on ključan za budući razvoj BiH. To će uvjeriti ljude da ostanu u BiH sa svojim porodicama”, rekao je Murphy.

Dodao je da je korupcija kuga od koje je oboljela BiH.

Na pitanje da li je projekat “Otvorenog Balkana” zamjena za proširenje EU na Zapadni Balkan on je kazao da uopšte nije i da postoji nekoliko procesa koji se provode u cilju ekonomske integracije regije.

“Otvoreni Balkan je jedan, Berlinski proces je drugi, ali najvažniji je proces pridruživanja Evropskoj uniji i mi smo kazali kako možemo podržati Otvoreni Balkan ako bude transparentan, uključuje sve države regije i ako je u skladu sa evropskim standardima. Međutim, naglasak mora biti na procesu priključivanja Evropskoj uniji. To je najvažnije. Ohrabruje nas proces postignut u okviru Berlinskog procesa jer će omogućiti veću slobodu kretanja u regiji”, rekao je Murphy.

Podijeli objavu

Možda vas zanima