Tadić se pohvalila dobrom ocjenom svog rada, sugeriše da je Amerika pogriješila

Državna tužiteljica Gordana Tadić pohvalila se na društvenim mrežama ocjenom rada koju je dobila za 2021. godinu kao glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ponosna je zbog dobre ocjene, ali i zaboravna s obzirom na to da u svoju “matematiku” nije ubrojala i smjenu s pozicije zbog nesavjesnog rada.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ocijenilo je rad glavne tužiteljice navodeći da “dobro obavlja funkciju glavnog tužioca”, odnosno da je dobro obavljala tu funkciju s obzirom na to da je u oktobru prošle godine smijenjena zbog zloupotreba prilikom dodjeljivanja predmeta tužiocima.

Ovu ocjenu, Tadić je fotografisala i objavila na Facebooku označivši da se osjeća ponosno.

U tekstu koji prati objavljenu fotografiju napisala je nekoliko sugestivnih rečenica, a i sam način na koji je pisala je zanimljiv s obzirom na to da ne daje direktno kontekst svojih rečenica, ali je ipak jasno da želi poručiti kako sankcije koje su joj uvele Sjedinjene Američke Države nisu pokazatelj njenog rada.

“Ocjena rada VSTV za 2021. godinu u kojoj sam smijenjena. DOBRO obavlja posao Glavnog tužitelja. U potpisu predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija”, navela je ona.

Na kraju objave pita “Da li je neko drugi mjerodavan osim VSTV-a da ocjenjuje moj rad ili rad bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije?” zaboravljajući očigledno da je i sam VSTV, odnosno Ured disciplinskog tužioca (UDT) ocijenio da je njen rad kao glavne tužiteljice bio “neodgovoran” te da jeste zloupotrebila ovlasti.

Nakon što je završio taj disciplinski postupak, Gordana Tadić je premještena na mjesto tužiteljice gdje se nalazi i danas. Međutim, nejasno je zašto nakon najnovijih američkih sankcija, UDT nije pokrenuo novi postupak.

Zadatak bi im bio jasan – otkriti šta to SAD misli kad kaže da je Gordana Tadić potkopavala demokratske procese na Zapadnom Balkanu, provesti istragu o njihovim navodima i na kraju adekvatno sankcionisati. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima