Razgovor članova ruske elite šokirao Rusiju: Živjet ćemo u fašizmu i diktaturi, Putin je sotona

Audio snimak telefonskog razgovora koji je navodno vođen između ruskog muzičkog producenta Josifa Prigožina i milijardera bivšeg senatora Farhada Ahmedova nastavio je u ponedjeljak da šokira pripadnike ruske elite, dok je jedan medij javno podržao njegovu autentičnost.

Neuobičajeno iskrena rasprava između dva dobro povezana i bogata člana ruske elite, objavljena je na Youtubeu ranije ovog mjeseca, ali je počela da se pomno prati u petak, kada je ukrajinski Kanal 5 izvijestio o njenom postojanju.

Dotičući se frustracija trenutnom političkom situacijom u Rusiji i zapadnim sankcijama protiv nje, razgovor koristi izuzetno grub jezik kako bi kritikovao i ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku invaziju na Ukrajinu.

“(Putina) ne zanima jeeno ništa. I nije ga briga za ljude. On je jeeni sotona,” kaže jedan od njih.

“Kako ćemo sve ovo kasnije očistiti? Fašizam će biti, vojna diktatura. Vidjet ćete. Tako će se završiti”, čuje se glas, da bi se sagovornik složio.

Međutim, autentičnost snimka i dalje je daleko od sigurnosti, a Iosif Prigožin možda nije iznenađujuće tvrdio da je audio snimak bio “lažan” u njegovoj početnoj reakciji na objavljivanje na Telegramu. Kasnije, međutim, u razgovoru za ruski novinski sajt Fontanka , Prigožin je prihvatio da je snimak djelimično autentičan, dok su drugi u potpunosti izmišljeni.

Nezavisna istraživačka novinska kuća Important Stories, koja trenutno radi izvan Rusije, saopćila je da smatra da je snimak koji je procurio u ponedjeljak autentičan, pozivajući se na izvor u FSB-u.

Osim toga, čuje se kako razgovaraju o nezadovoljstvu nekih od Putinovih najbližih saradnika, uključujući šefa Rosnjefta Igora Sečina, šefa Rosteca Sergeja Čemezova i šefa Nacionalne garde Viktora Zolotova ruskom vojskom, a posebno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, uz napomenu da su Putinovi saradnici formirani koaliciju koja ima za cilj da sruši Šojgua.

“Vidite, udružili su se, Igor Ivanovič (Sečin), Sergej Viktorovič (Čemezov) i (Viktor) Zolotov. Za sve krive Šojgua. Zovu ga kretenom, iza leđa, naravno i sada imaju zadatak da ga sruše”, kaže glas koji navodno pripada Prigožinu.

Muzički producent Iosif Prigožin i njegova supruga i pop pevačica Valerija su dugogodišnje javne pristalice Vladimira Putina i čak su vodili kampanju za njega na izborima u zemlji 2018.

Farhad Ahmedov, ruski milijarder azerbejdžanskog porijekla, zarađivao je u sibirskoj gasnoj industriji 1990-ih i bio je ruski senator između 2004. i 2009. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Ahmedov je nametnuo sankcije EU i Velike Britanije i trenutno živi u Bakuu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima