SAD uvele sankcije Rusiji: Na spisku velike kompanija i ruska elita

Sjedinjene Američke Države su Rusiji uvele sankcije, otkrio je to predsjednik Joe Biden u obraćanju povodom, kako je to nazvao, “početka ruske invazije na Ukrajinu”, a što je potvrdilo Ministarstvo finansija.

Biden je rekao da je riječ o prvoj tranši američkih sankcija Rusiji, koje obuhvataju dvije velike finansijske institucije iz Rusije, rusku elitu i članove njihovih porodica.

“Ovi potezi će efektivno odsjeći rusku vladu od finansija sa zapada”, rekao je on.

Također je najavio da premješta dodatne trupe i premu za jačanje saveznika u baltičkim zemljama, na istočnom krilu NATO-a, ali je jasno stavio do znanja da se SAD neće boriti protiv Rusije.

Ministarstvo finansija SAD-a je objavio informaciju o uvođenju sankcija, a na listi se našla jedna od najvećih ruskih banaka Promsvayazbanke (PSB) i 17 njenih podružnica, među kojima su i finansijska i tehnološka preduzeća. Sankcije će pogoditi i banku BELVEB OJSC koja posluje u Bjelorusiji.

Osim banke, na crnoj listi su i ruska razvojna institucija VEB i 25 njenih podružnica, dva kontejnera – Fesco Magadan i Fesco Moneron, te dva naftna tankera Linda i Pegas, kao i teretni brod Baltic Leader.

Pod sankcijama je i profesionalni fudbalski klub CSKA s obzirom na to da je glavni dioničar državna korporacija VEB.

Osim kompanija, na udaru je i ruska elita, odnosno utjecajni Rusi iz Putinovog najužeg kruga, a za koje se vjeruje da su učestvovali u aktivnostima ruskog režima koje se odnose na invaziju.

Tako je SAD sankcije uvela direktoru ruske Federalne službe sigurnosti Aleksandru Bortnikovu i njegovom sinu, prvom zamjeniku šefa kabineta predsjednika Sergeja Kirijenka i njegovom sinu, glavnom izvršnom direktoru Promsvyazbank Petra Fradkova, kao i njegovoj najbližoj rodbini.

Lista se razlikuje od uobičajenih sankcija koje sastavlja američki Ured za kontrolu strane imovine finansijskih institucija (OFAC) i sadrži ustanove koje podliježu sankcijama koje su manje od potpune blokade. Finansijska ograničenja za kompanije sa ove posebne liste uključuju zabranu pružanja određenih dobara i usluga.

“U ovom slučaju riječ je sankcijama protiv državnog duga Rusije”, pojasnilo je Ministarstvo finansija SAD-a.

Do ove reakcije američke vlasti je došlo nakon što je ruski parlament odobrio Vladimiru Putinu slanje trupa u dva područja istočne Ukrajine, koja su pod kontrolom proruskih pobunjenika. Osim toga, Putin je proglasio nezavisnost dva regiona u Ukrajini – Luganska i Donjecka.

Predsjednik SAD-a je iznio mogućnost da diplomatija ipak ublaži krizu na istoku Evrope i rekao je da će oni ostati otvoreni za razgovore s Rusijom i njenim partnerima, kako bi se spriječio sveopći rat.

Podijeli objavu

Možda vas zanima