Potvrđena optužnica protiv Asima Sarajlića i drugih zbog afere “Asim”

Općinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu Tužilaštva KS protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi.

Optuženi se terete da su od 20. do 25. februara 2020. prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, na kojem su predloženi kandidati bili Semir Efendić i Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak sa delegatom Velidom Tvrtkovićem, kojem su obećali da će korištenjem svog utjecaja na osnovu pozicija unutar SDA zaposliti njegovu suprugu.

 

Tvrtković je trebao zauzvrat svoj glas dati kandidatu Fikretu Prevljaku.

Tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i više od 70 materijalnih dokaza, potvrdila je portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Inače, u februaru prošle godine je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić objavio snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora, nakon čega je u javnosti nastala bura reakcija.

S obzirom na to da je Asim Sarajlić glavni akter ove afere namiještanja glasova u zamjenu za zapošljavanje, on se odmah povukao sa svih funkcija u SDA, ali je do danas ostao delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima