Ambasador Murphy: Politički interesi u BiH ogroman su pritisak na slobodu medija

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy obratio se danas povodom novog USAID-ovog programa “Podrška medijima”, petogodišnjeg projekta koji implementira Internews.

Murphy je naglasio značaj održivih, nezavisnih, izbalansiranih medija čiji se rad zasniva na činjenicama i temelj je napredne, funkcionalne demokratije.

“To je važno za sve zemlje svijeta, ali posebno za poratne zemlje poput Bosne i Hercegovine. Mediji su bitni”, kazao je ambasador.

Podsjetio je na riječi Thomasa Jeffersona, tvorca Deklaracije nezavisnosti koji je prije 200 godina rekao: “Obrazovano građanstvo nužan je preduslov za naš opstanak kao slobodnog naroda”.

“Neprijatelji demokratije strahuju od nezavisnih medija. Žele kontrolirati poruke koje se šalju javnosti i naporno rade na podrivanju, ako ne i uništavanju nezavisnih medija. To vidimo ovdje u BiH. Moja vlada odgovara tako što podržava programe jačanja kapaciteta nezavisnih medija kroz rad redakcija i upravljanje poslovanjem, uključujući i domaću proizvodnju televizijskog programa. Radimo i na unapređenju pravnog i regulatornog okruženja u čijim okvirima nezavisni mediji rade”, istakao je Murphy.

Američki ambasador kazao je da polarizirana politička klima u BiH, duboko ukorijenjeni politički interesi i rastuća korupcija u cijeloj zemlji predstavljaju ogroman pritisak na slobodu medija.

“Nekoliko medijskih kuća praktikuje takozvano ‘patriotsko novinarstvo’ i fokusira se na nekritičko predstavljanje samo jednog stajališta. Rekao bih da to nije u skladu s obavezom medija da ponude različita mišljenja i pomognu obrazovati građanstvo BiH kako bi demokratija ove zemlje funkcionirala kako i treba”, mišljenja je Murphy.

Kazao je i kako mediji koji samo prenose ono što govore njihovi omiljeni političari ili vladini zvaničnici se zapravo ne bave novinarstvom.

Ambasador je mišljenja da su medijima u BiH potrebni resursi i stručno znanje kako bi proizveli i razotkrili više odvažnih priča.

“Potrebna im je i napredna digitalna zaštita kako bi sačuvali svoje izvore i informacije od znatiželjnih očiju. Trebaju i solidarnost i podršku svojih kolega i lokalnih organizacija kako bi se zaštitili od online napada potaknutih mržnjom i uznemiravanja na internetu. A potrebna im je i snažna pravna pomoć kada ih se nepravedno optužuje pred sudovima”, kazao je ambasador SAD-a u BiH.

Ambasador Murphy na kraju obraćanja kazao je da je Vlada SAD-a zajedno sa američkom ambasadom u BiH spremna podržati medijsku borbu za istinu i transparentnost. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima