Šefica misije OSCE-a: Ne vidim nikakvu pravnu osnovu za odgađanje izbora

Šefica misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec u intervjuu za BHRT rekla je da ne vidi bilo kakvu pravnu osnovu za odgađanje izbora.

“Mislim da su izbori osnovni dio demokratije. OSCE i BiH kao zemlja članica posvećeni su demokratskim normama i redovnim izborima. Ne vidim nikakvu pravnu osnovu za odgađanje izbora”, rekla je Kavalec.

Ona kaže da opravdanje za odgodu može biti “neka državna hitna situacija” ili, kao što je bilo u slučaju posljednjih lokalnih izbora, kada je odgoda bila povezana s koronavirusom. Ali, ako takvi razlozi ne postoje, nema nikakve osnove za odgađanje izbora.

“Mislim da bi Bosna i Hercegovina definitivno trebala da ispuni svoje demokratske obaveze i da nastavi izbore kako je planirano. Ne vidim nikakvu osnovu za odgađanje izbora”, potvrđuje Kavalec.

Kavalec ističe da niko ne mora učestvovati na izborima ako to ne želi. Više je zabrinuta zbog najave blokade finansiranja izbornog procesa planiranog za oktobar ove godine.

“U smislu finansiranja vrlo smo zabrinuti zbog odgađanja i kašnjenja finansijskih sredstava za Centralnu izboirnu komisiju (CIK). Pozvali smo Vijeće ministara da izdvoji finansijska sredstva. Radi se o obavezi, o pravnim i zakonodavnim zahtjevima da se izbori moraju finansirati i da ne bi trebalo biti nikakvih odgađanja u smislu izdvajanja finansijskih sredstava za to”, govori Kathleen Kavalec.

CIK je potpuno zakonit i vrijedan partner

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH donio zaključak kojim nastoji osporiti legitimnost CIK-a, Kavalec kaže kako su svi navodi provjereni, a nepravilnosti nije bilo.

“Mi smo provjerili to i vidjeli da su, kao prvo, sve pravne procedure za izbor i imenovanje članova ispoštovane. Znam da su neke stranke dovele u pitanje taj proces, ali sudovi su odlučili da nije bilo nikakvih nezakonitih radnji. Iz naše perspektive oni su (CIK, op.a.) vrlo profesionalni. Centralna izborna komisija radi veoma konstruktivno. Imamo dobre odnose s njima i podržavamo njihov rad. Iz naše perspektive vidimo ih kao jednog potpuno zakonitog i vrijednog partnera s kojim sarađujemo”, govori o CIK-u BiH ambasadorica Kavalec.

Najviši zvaničnici OSCE-a su, ističe Kavalec, nedavno dali izjavu u vezi s odlukom Narodne skupštine Republike Srpske da uspostavi entitetsko Visoko sudsko i tužilačko vijeće, navodeći da je odluka entitetske skupštine u suprotnosti s vrijednostima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nije od koristi, ustvari je problematična za vladavinu prava, podriva vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Zbog toga smo pozvali na to da se ta odluka povuče”, ističe ambasadorica.

OSCE je, tvrdi ambasadorica Kavalec, zagovarao usvajanje nekih amandmana na Zakon o VSTV-u BiH, kako bi bio poboljšan rad ove institucije, ali prijedlozi nisu prošli.

“Nažalost, nije se mnogo postiglo na tom polju. To je još jedno polje gdje Parlament mora djelovati i poduzeti akciju”. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima