Serge Brammertz: Mural Ratku Mladiću u Beogradu trebao bi biti nezamisliv

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz osudio je pred Vijećem sigurnosti UN-a negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca, navodeći kao primjer mural Ratku Mladiću u Beogradu.

“To bi trebalo da bude nezamislivo. Kako toliko mnogo ljudi može Mladića i dalje vidjeti kao heroja srpskog naroda nakon što je pred sudom osuđen na doživotni zatvor na osnovu ogromnog dokaznog materijala o njegovim zločinima”, upitao je Brammertz.

Istovremeno, glavni tužilac je osudio vlasti Hrvatske zbog sprečavanja istraga o zločinima hrvatskih vojnika nad Srbima u BiH.

“Kakvu poruku šalje Vlada Hrvatske kada svoje sudove sprečava da istraže optužbe o zločinima nad bosanskim Srbima”, istakao je Brammertz.

On je upitao i kako bošnjački političari mogu da insistiraju da se poštuju presude o njihovim žrtvama, a krivični progon njihovih komandanata nazivaju politički motivisanim.

“Neki kažu da su istina i pravda izvor sukoba u društvu. Realnost je da se negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca koristi za sprečavanje pomirenja, izazivanje mržnje i za destabilizaciju mira i sigurnosti, podvukao je Brammertz.

Podnoseći redovan izvještaj Vijeću sigurnosti, Brammertz je naglasio važnost saradnje haškog tužilaštva s tužiocima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Podijeli objavu

Možda vas zanima