UN upozorava na zlostavljanje djece s invaliditetom u Ukrajini

Stručnjaci UN-a su upozorili da su djeca s invaliditetom su zlostavljana i zanemarena u institucijama širom Ukrajine.

Zvaničnici za ljudska prava rekli su da je rat pogoršao njihovu situaciju stoga su pozvali ukrajinsku vladu da ispravi svoje “historijske greške”. Njihova izjava dolazi nakon što je istraga BBC Newsa otkrila prošireno zlostavljanje u sirotištima u zemlji.

U institucijama je prije rata živjelo više od 100.000 djece i mladih. Kada je Rusija započela invaziju u februaru, hiljade invalida je vraćeno iz institucija kući svojim porodicama. Eksperti UN-a kažu da su tako ostali bez odgovarajuće podrške, što ih dovodi u opasnost od daljeg zlostavljanja, života na ulici ili da postanu žrtve trgovine ljudima.

Međutim, hiljade ljudi i dalje živi u ogromnoj ukrajinskoj mreži od skoro 700 institucija. Iako se ova mjesta zovu “sirotišta”, 90 posto onih koji tamo žive imaju porodice. Oni su žrtve sovjetskog sistema koji je ohrabrivao roditelje da predaju svoje dijete sa invaliditetom državi. Postojalo je, i još uvijek postoji, uvjerenje mnogih u ukrajinskom društvu da djeca s invaliditetom dobijaju bolju njegu u institucijama.

Jedan od stručnjaka, Gerard Quinn, specijalni izvjestilac UN-a za prava osoba sa invaliditetom, rekao je da je to problem koji je dugo prethodio ratu – i da je vrijeme da Ukrajina pritisne “dugme za vraćanje u budućnost”.

“Svi ratovi otkrivaju historijske greške u žaru trenutka, a institucionalizacija je jedna od njih”, rekao je.

“Vrijeme je da se djeluje, da se pritisne dugme za resetiranje budućnosti. Pri tome nam je potrebna jasna posvećenost ukrajinske vlade da okonča svoj sistem institucionalizacije.”

On je rekao da dok se Ukrajina obnavlja, osobe sa invaliditetom moraju biti prioritet – i one zemlje i organizacije koje će pomoći fondovima koji treba da ulože novac u podršku zajednici, a ne u unapređenje života institucija.

U junu je BBC posjetio pet sirotišta na jugu Ukrajine i pronašao tinejdžere vezane za klupe, odrasle koji žive u krevetićima i teško pothranjenu djecu.U jednoj ustanovi sreli su 18-godišnjeg Vasila Velička, koji je bio vezan za klupu i ostavljen da se satima ljulja naprijed-nazad, vrišteći. Njegovi roditelji su bili u mogućnosti da ga posjećuju, ali su prihvatili da se u instituciji tako o njemu brinu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima