Sutra će se znati ime novog britanskog premijera, Truss obećala hitne ekonomske mjere

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je u nedjelju da će pokrenuti hitne mjere u prvoj sedmici na vlasti kako bi se pozabavila rastućim računima za energiju i povećala zalihe energije ako bude, kako se očekuje, imenovana za premijerku.

Očekuje se da će vladajuća Konzervativna stranka u ponedjeljak imenovati Trussa za svog novog lidera i novog premijera Velike Britanije, u vrijeme kada se zemlja suočava sa, kako se predviđa, dugom recesijom, dvocifrenom inflacijom i industrijskim nemirima.

To je duga i skupa lista obaveza za novog lidera koji će zamijeniti premijera Borisa Johnsona. Truss je rekla da će biti hrabra u rješavanju problema slabe ekonomije, ponavljajući svoje obećanje da će potaknuti rast kako bi se riješila duga lista problema.

Pišući u Sunday Telegraphu, rekla je da razumije koliko je kriza troškova života izazovna za Britance i da će preduzeti “odlučne mjere kako bi osigurala da porodice i preduzeća mogu preživjeti ovu i sljedeću zimu”.

“Ukoliko budem izabrana, planiram da u prvoj sedmici moje nove administracije odredim naše hitne korake u vezi sa računima za energiju i snabdijevanjem energijom”, rekla je ona.

List Sunday Times citirao je izvore u ministarstvu finansija koji su rekli da bi trošak Trussovog plana mogao lako premašiti 100 milijardi funti (115 milijardi dolara), od kojih bi većina bila osigurana zaduživanjem vlade.

Truss je ranije u intervjuu za BBC odbila da ponudi bilo kakve detalje rekavši da nije u redu ulaziti u njenu preciznu strategiju prije nego što je preuzela dužnost. Nije komentarisala cifru od 100 milijardi funti.

“Ja ću djelovati ako budem izabrana za premijera u roku od jedne sedmice,” rekla je u emisiji Nedjelja s Laurom Kuensberg.

U Telegraphu je rekla da će njen pristup biti dvojak, hitna akcija za rješavanje krize troškova života i plan za postizanje ekonomskog rasta. Ona bi također imenovala Vijeće ekonomskih savjetnika kako bi dobili “najbolje ideje” za privredu.

“Moramo donijeti teške odluke kako bismo osigurali da ne budemo u ovoj poziciji svake jeseni i zime. Spremna sam da donesem teške odluke za obnovu naše ekonomije”, napisala je ona.

Nakon sedmica političke borbe za lidera Britanije, u ponedjeljak će početi prijenos vlasti sa Johnsona, koji je svrgnut s mjesta lidera nakon što mu je niz skandala uskratio podršku stranke.

Pobjednik najviše glasova među konzervativcima bit će objavljen u ponedjeljak, a sutradan će se novi premijer sastati s kraljicom Elizabetom i od nje zatražiti da formira vladu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima