U Južnu Koreju pristao američki nosač aviona, prvi put nakon četiri godine

Američki nosač aviona stigao je u Južnu Koreju nakon četiri godine a sve s namjerom da se pridruži drugim vojnim brodovima u demonstraciji sile s namjerom da pošalje poruku Sjevernoj Koreji.

Nosač “Ronald Reagan” i brodovi iz prateće udarne grupe pristali su u pomorskoj bazi u južnokorejskom lučkom gradu Busanu.

Njegov dolazak označava najznačajnije raspoređivanje do sada pod novim nastojanjem da više američkih “strateških sredstava” djeluje u tom području kako bi se odvratila Sjeverna Koreja.

Komandant udarne grupe kontraadmiral Michael Donnelly rekao je novinarima na brodu da je posjeta bila dugo planirana i da je osmišljena za izgradnju odnosa sa južnokorejskim saveznicima i jačanje interoperabilnosti između mornarica, piše Reuters.

“Ostavljamo poruke diplomatama”, rekao je on, upitan o bilo kakvom signalu Sjevernoj Koreji, ali je dodao da su zajedničke vježbe osmišljene kako bi se osiguralo da su saveznici u mogućnosti da odgovore na prijetnje bilo gdje u bilo koje vrijeme.

“To je prilika za nas da vježbamo taktiku i operacije”, dodao je Donnelly.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol zalagao se za više zajedničkih vježbi i drugih demonstracija vojne moći kao upozorenje Sjevernoj Koreji, koja je ove godine izvela rekordan broj raketnih testova nakon što je razgovori nisu uspjeli uvjeriti da prekine svoje nuklearno oružje i razvoj raketa .

Posmatrači kažu da se Pjongjang također sprema da nastavi nuklearna testiranja po prvi put od 2017.

Sjeverna Koreja je osudila prethodno raspoređivanje američke vojske i zajedničke vježbe kao probe za rat i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

Ovo je prva posjeta Južnoj Koreji od strane američkog nosača aviona od 2018. Te godine, saveznici su smanjili mnoge od svojih zajedničkih vojnih aktivnosti usred diplomatskih napora da se angažuju sa Sjevernom Korejom, ali su ti pregovori od tada zaustavljeni, a Pjongjang je ovog mjeseca otkrio ažurirani zakon kojim se kodificira njeno pravo na izvođenje nuklearnih udara prve upotrebe kako bi se zaštitio.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima