Palmer i Eichorst: Vrijeme je da se utvrde izmjene Izbornog zakona koje će se primijeniti u oktobru

Članovi Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamenta Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s Angelinom Eichorst i Matthewom Palmerom, ali i sa šefom delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom i šeficom misije OSCE-a Kathleen Kavalec.

Na sastanku su predstavnici Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) SAD-a, Misije OSCE-a u BiH i Delegacije EU u našoj zemlji iznijeli zahtjev da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva koji je zakazan za sutra u Neumu analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Radne grupe.

Riječ je, kako je danas rečeno, o dokumentu u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje. U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinijelo približavanju Bosne i Hercegovine evropskim demokratskim standardima i eurointegracijama.

Konstatirano je da je povjerenje javnosti u izborni proces oslabilo i da je nužno da se on učini pravičnim, transparentnim i odgovornim kao i da se izbroji svaki glas birača. Vrijeme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmjena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima a primjenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu.

Članovi Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su prve reakcije na ponuđeni prijedlog zakonskih izmjena a ostavljen je prostor da se konkretnije primjedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora.

Izraženo je i opredjeljenje da Radna grupa po potrebi intenzivira rad kako bi posao izmjena izbornog zakonodavstva bio okočan na vrijeme i svakako prije raspisivanja Općih izbora.

Podijeli objavu

Možda vas zanima