Skandalozno: Razmjere kriminala i korupcije Admira Andelije

Dosije.ba je još 2017. godine objavio šokantan tekst o kriminalu i korupciji u režiji Admira Andelije, tadašnjeg izvršnog direktora za distribuciju u Elektroprivredi BiH. Niko na pomenuti tekst nije uputio demant, ali su se vjerovatno dobro plaćeni internet stručnjaci mnogo potrudili da nekoliko puta obore naš portal. Taj tekst danas kruži društvenim mrežama, i u njemu se vidi sva strašna skandaloznost djelovanja ove presone i osoba interesno vezanih uz njega, a umjesto zaslužene optužnice Andelija je na prijedlog DF-a imenovan na najvišu moguću funkciju – generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Admir Andelija je u vrijeme mandata na mjestu izvršnog direktora za distribuciju u Elektroprivredi BiH od direktorske plate kupio mnoge nekretnine, i to 4 stana, od kojih je neke uknjižio na svastiku, te je spojio dva stana u naselju Stupine površine preko 120 kvadratnih metara. Osim navedenih stanova, Andelija je tada posjedovao i kuću u tuzlanskom naselju Ši Selo površine preko 300 metara kvadratnih. Vozio je BMW 6 džip kao i službenog Passata, a o njegovim novčanim zalihama samo se moglo nagađati. Sumnja se da je u jednoj godini tog mandata Andelija zaposlio preko 40 osoba, kojima je uslugu zapošljavanja naplatio po 20 000 KM.

Odmah nakon imenovanja na mjesto izvršnog direktora za distribuciju u Elektroprivredi BiH, zaposlio je svog starijeg brata, inače automehaničara, u Termoelektranu Tuzla, kod partijskog kolege Izeta Džananovića, a nešto kasnije i sestru Envera Agića, uz uslov da Izet Džananović zaposli svog bratića kod sebe u Termoelektranu Tuzla. Uz sve ovo, Andelija je napravio „transfer“ sa BH Telecomom u Tuzli, zaposlivši sina direktora Direkcije BH Telecoma Tuzla Miralema Jahića kao pravnika u Elektrodistribuciju Tuzla. Rijeć je o Jahićevom sinu Adnanu, a za protuuslugu, Jahić je u BH Telecomu zaposlio Andelijinu snahu Mirelu. Mirela je inače završila tekstilnu školu, i kao takva vrlo je tražen kadar u telekomunikacijama, navodio je tada naš izvor.

Najmlađeg brata, inače košarkaša, Andelija nije mogao „ugurati“ u Skupštinu TK na zadnjim izborima, ali mu je zauzvrat otvorio Tabak kioske po cijelom gradu.

Admir Andelija odlučio je kadrovski podmladiti Elektrodistribuciju Tuzla, te je zaposlio Alić Izeta (60), Herić Sulejmana (62) i Perkić Božu (63), a za uzvrat dozvolio zaposlenje šofera Jove Gavrilovića, kojem je sasvim slučajno zet Slađan Ilić predsjednik Gradskog odbora SDP-a Tuzla.

Zaposleni su i izvjesni Mario, kojem je tetak Ivo Divković, pomoćnik direktora Elekrodistribucije Tuzla, kao i Zlatan Jerković kojem je tetak Nusret Kurtalić, direktor Elektrodistribucije Tuzla. Od svoje rodbine, kako navodi naš izvor, Andelija zapošljava dvije osobe sa majčine strane, iz porodice Čolo, svoga badžu Enesa Halilovića i komšiju Zaima Jaganjca, koji je inače bio otpušten iz Elektrodistribucije Tuzla zbog lažirane diplome, kao i Senada Imamovića takođe otpuštenog zbog lažirane diplome.

Admir Andelija, glavna zvijezda ove priče, po tvrdnjama našeg izvora, bez konkursa i u saradnji sa visoko pozicioniranim kadrovima SDA i SDP-a, zaposlio je sinove rukovodilaca u Elektrodistribuciji Tuzla, Hazima Hadžiosmanovića, Latifa Ahmedića i Adnana Hasanbegovića, zatim sestrića od tehničkog direktora Elektrodistribucije Tuzla Husnije Imamovića, izvjesnog Mirnesa Sakića, kao i supruge od rukovodilaca Tahira Brčaninovića i Ibrahima Mahmutovića. Bez konkursa su zaposleni sin SDP-ovca, sada rahmetli Hakije Meholjića, kćerka bivšeg načelnika Općine Živinice Hasana Muratovića (SDP), a vrhunac nepotizma i kriminala je zaposlenje sina Samira Aljukića, smijenjenog komesara MUP-a TK, koji je procesuiran pred sudom. Sumnja se da je svrha zaposlenja Aljukića protuusluga – sklanjanje prijave protiv Andelije za nezakonita zapošljavanja uz veliku naplatu usluge.

Istražujući navode našeg izvora, došli smo do saznanja da je Nusret Kurtalić, bivši direktor Elekrodistribucije Tuzla, vrlo vjerovatno na sumnjiv način zaposlio svoga sina u Elektroprivredi BiH u Sarajevu te mu kupio stan, a sve zajedno sa kćerkom gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

Sumnja se, a naš izvor izričito tvrdi, da je Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla, radno mjesto naplaćivao po 30 000 KM, te da je zaposlio preko 100 osoba. Osim ovoga, vrlo vjerovatno je da uzima novac i putem naštimanih tendera od izvođača radova. Njegovo imovinsko stanju svi u Tuzli znaju. Kako se navodi, mito je uglavnom uzimao od firmi poput Kop Komerc Živinice, Ering Živinice, Izokop Tuzla i sličnih, koje imaju ekskluzivno pravo da prođu na tenderima. Tenderi su bili vrijedni i preko 2 miliona KM godišnje, a skoro 10 godina na njima prolaze isti izvođači radova. Kako navodi naš izvor, sumnja se da iza Andelije i Džananovića stoji, niko drugi do Mirsad Kukić.

Izet Džananović povezan je i sa višemilionskim dugovima UKC Tuzla, gdje je bio predsjednik Nadzornog odbora, a zbog čega je tadašnji direktor Nedret Mujkanović počinio samoubistvo vješanjem. Za ovaj slučaj postoji i debeo dosije u policiji koji se ne otvara, te se sumnja da je u rangu afere „Bosnalijek“. Sumnja se i na kupovinu stanova u Austriji za članove Nadzornog odbora, a da u jednom od njih stanuje i sin Ive Divkovića preko kojega su realizirani određeni sumnjivi ugovori, gdje je bio u ulozi konsultanta firme Famed iz Beča koja je dobila posao u izgradnji i nabavci medicinske opreme.

O svim ovim navodima vjerovatno su upoznati i nadležni istražni organi, a zbog čega se ne pokreću istražne radnje, znaju oni sami. Mi smo svoju misiju obavili. Naša misija je borba protiv kriminala, korupcije i nepotizma, te objavljivanje sumnji na koje istražni organi moraju reagovati i poduzeti odgovarajuće istražne mjere. Naravno, uključujući i djelovanje Andelije na mjestu generalnog direktora Elektroprivrede BiH.

A da li će, ostaje da vidimo. (Dosije.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima