VIDEO: OPASNI COVIDIZAM KORONIRANE VLASTI – Advokat Mirnes Ajanović

Otvoreno pismo premijeru i ministrima u Vladi Kantona Sarajevo i članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, a i svima njima sličnim na svim nivoima vlasti u BiH zbog prijetnje medijima i pravu na slobodu mišljenja i izražavanja

Objavili ste: Krizni štab Ministarstva zdravstva KS oštro osuđuje svaki vid medijskih nastupa nestručnih osoba, kojim se daje prostor za antivaksersku kampanju, čime se direktno ugrožava zdravlje stanovnika prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što podliježe krivičnoj odgovornosti te će biti upućeno Stručnom savjetodavnom tijelu Federacije BiH i Etičkom komitetu MZ KS na očitovanje. Ministarstvo zdravstva će poduzeti sve mjere da se sankcionišu takvi istupi”.

S obzirom da sam se mogao identificirati u vašem prijetećem medijskom istupu i medijima, a nakon mog nastupa u Centralnom dnevniku  FACE TV (20. 11. 2021.), kojim prijetite i osuđujete svaki vid medijskih nastupa „nestručnih  osoba“, kojima se, kako navodite, daje prostor za antivaksersku kampanju, obraćam vam se otvorenim pismom.

Premijeru, ministri i članovi Kriznog štaba, bez obzira što očito ne znate značenje medijske cenzure i jednoumlja, ipak, ne vidim razloga za vaš toliki strah zbog jednog javnog istupa ili drugačijeg mišljenja koje je utemeljeno na uputstvima proizvođača vakcina koje sam službenim putem zaprimio od Vijeća ministara BiH. S obzirom da ste vi javnost uskratili za javnu prezentaciju sadržaja službenih dokumenata bitnih za zdravlje građana, moje je pravo i obaveza da ih javno iznesem, a građani neka odluče šta je za njih najbolje.

Svoju stručnost ste pokazali jer ste među zadnjima naprosili nešto vakcina dok vam nisu počeli stizati viškovi iz inostranstva koji su pred istek roka, a čije uništenje ćemo skupo platiti. Ljude vakcinišete po tržnim centrima centrima bez propisanih uslova za vakcinaciju, i protivno uputstvima proizvođača vakcina koji upozoravaju na potpuni uvid u zdravstveno stanje pacijenta koje je moguće ostvariti samo uvidom u zdravstveni karton u zdravstvenoj ustanovi. Svima je jasno da temeljem vaše stručnosti niste ni došli na te pozicije, ali je upitna vaša ljudskost i poštenje jer ste se većina vas vakcinisali u svojim kancelarijama u foteljama iz kojih ne namjeravate ustati dok vas narod ne istjera.

Očito je da se bojite drugačijeg mišljenja pa ga proglašavate opasnim i prijetite i medijima krivičnim prijavama za osnovno ljudsko pravo na mišljenje i slobodu govora, jer se vaše  postupanje ne temelji samo na poluistinama i neistinama, nego poprima već ozbiljno biće više krivičnih dijela za koje je propisana višegodišnja zatvorska kazna, a posebno jer ste u promet stavili vakcine koje nisu dobile zakonom propisano odobrenje za promet u BiH, što predstavlja obilježje bar pet krivičnih djela. S obzirom da sam protiv vas, kao najgorih vaksera, podnio krivičnu prijavu i u pripremi je još nekoliko, a posebno zbog „preporuka“ za vakcinaciju djece i trudnica što je protivno zvaničnim uputstvima proizvođača vakcina (dostavljenim Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH) koji su humaniji od vas iako im je osnov djelovanja profit, o tome će više reći sudovi. Sigurno ne nekakav Etički komitet koji kao i vi može imati motiv da se u cilju globalnih interesa i profita protivpropisno i pod prisilom uskraćivanja ustavnih ljudskih prava ubrizgavaju građanima eksperimentalne vakcine koje u BiH nemaju odobrenje za promet, zanemarujući činjenicu da vakcinisani takođe mogu biti zaraženi i prenositi virus, te završiti u bolnici ali i podleći virusu od kojeg su se radi zaštite uzalud vakcinisali. To je naznačeno i u objavi Tedrosa Ghebreyesusa, generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije od 24. 11. 2021. godine, povodom neefikasnosti vakcina, citiram: „ZABRINUTI SMO ZBOG LAŽNOG OSJEĆAJA SIGURNOSTI DA SU VAKCINE OKONČALE PANDEMIJU I DA LJUDI KOJI SU VAKCINISANI NE MORAJU PODUZETI DRUGE MJERE OPREZA“. „NE MOŽEMO TO DOVOLJNO JASNO REĆI: ČAK I AKO STE VAKCINISANI, NASTAVITE DA PREDUZIMATE MJERE PREDOSTROŽNOSTI KAKO BISTE SPRIJEČILI DA SE SAMI ZARAZITE I DA ZARAZITE NEKOG DRUGOG KO BI MOGAO DA UMRE“.

Odgovor ko ugrožava zdravlje stanovništva, vi ili ja ili mediji kojima prijetite, dati će i već daje vrijeme, a već su to pokazale i ozbiljne naučne zdravstvene studije uglednih univerziteta, instituta i medicinskih časopisa, a imajte na umu da su za medicinske eksperimente nad ljudima pod prisilom mnogi već osuđeni.

Čini se da tokom svoje karijere niste upoznati da je zdravlje ne samo pitanje kojim se bavi liječnik i nekakva „stručna vijeća“ nego da je zdravlje jedno od najvažnijih čovjekovih dobara, a da pitanje očuvanja i unapređenja zdravlja spada među najvažnija pitanja u svakoj ljudskoj zajednici, te da zdravlje uživa status ličnog neimovinskog dobra kojem se garantuje pravna zaštita. Zbog kršenja ustavnih prava građana i pacijenata kroz političke odluke koje donosite – sve ono što je bilo na polju medicine prelazi na polje pravne struke.

Znam, niste navikli da neko ima pravo na drugačije mišljenje od vašeg, ali ćete se morati na to u javnosti navikavati jer se radi o pitanjima od vitalnog interesa za sve građane. Da bih vam olakšao trajanje trpljenja prava drugih na mišljenje i slobodu govora – pozivam građane da već sada donesu odluku da vas na narednim izborima maknu iz fotelja i uspostavljanjem demokratske vlasti smjeste na dugotrajan odmor u zatvorskoj hladovini, jer su se svi lično uvjerili koliko po zdravlje i život može biti opasno pogrešno glasanje ili neglasanje protiv loše vlasti. Ako sileći se ipak pretjerate i donesete odluke o aktiviranju zloglasnih covid-potvrda i onemogućite građanima pravo na rad i slobodu kretanja – mogli bi vam, i vama sličnim na ostalim nivoima vlasti, građani ponovo očitati bukvicu ponavljanjem februarskih protesta, kada ste učili, ali i brzo zaboravili, kako se mjesecima bježi od građana koji su vas birali.

Ukoliko Vam je do tih građana stalo i do njihovog zdravlja – osigurajte im adekvatno liječenje i besplatne lijekove i suplemente u slučaju obolijevanja od korone, ispravne respiratore, život bez bilo kakve diskriminacije, konačno obezbijedite pitku vodu i vodosnabdijevanje bez redukcija, pokrpajte udarne rupe na cestama, nabavite plin na vrijeme za grejnu sezonu i rješavajte brojne probleme građana za koje bi trebalo predugo pisati, uključujući i rješavanje kriminala i korupcije u svojim redovima.

Na kraju ovog otvorenog pisma pozivam Vas kao premijera ili bilo kojeg Vašeg ministra ili kriznog stručnjaka, ili bilo koga drugog sa bilo kojeg nivoa vlast, pojedinačno ili svi zajedno – na javno suočenje kod bilo koje televizije ili medija kojeg izaberete, kako bismo javno suprotstavili mišljenja, argumente i stručnost u cilju zaštite zdravlja i osnovnih ljudskih prava, ukoliko uopšte smijete misliti i imate argumenata, stručnosti i hrabrosti.

Podijeli objavu

Možda vas zanima