Zijad gradonačelnik a u 23 od 40 MZ Mirnes ima 52,28%

Tuzlaci su u nedjelju na prijevremenim izborima birali nasljednika Jasmina Imamovića. Kampanju i sam izborni proces obilježio je niz skandala, uglavnom od strane tima okupljenog oko zamišljenog nasljednika Imamovićevog trona Zijada Lugavića.

Kampanju kandidata SDP-a Zijada Lugavića na terenu su uglavnom vodili aktivisti SDA od kojih mnogi sa sumnjivim biografijama, ali i predstavnici Islamske zajednice, što je i više nego čudno za stranku koja se samoproglašava jedinom građanskom i ljevičarskom opcijom u BiH. U samom finišu u kampanju se uključio i tuzlanski SDP, koji je svega nekoliko sati pred izbornu šutnju putem saopštenja pokušao diskreditovati protukandidata Mirnesa Ajanovića, ne ostavljajući mu mogućnost za odgovor. Tipično za sisteme čiju ideologiju predstavlja SDP, kao što su predstavljali i Staljin, Milošević…

Kampanju SDP-a kojom su očigledno peglali talove sa SDA na višim nivoima, prepoznali su i građani Tuzle, te je takav odnos SDP-a prema ovom gradu vjerovatno rezultiralo revoltom i enormno malom izlaznošću.

Bez obzira na sve, Tuzla je dobila novog gradonačelnika. 10,9% birača izabralo je kandidata SDP-a bliskog kadrovima SDA Zijada Lugavića.

Zanimljiva činjenica jeste da je Lugavića za gradonačelnika izabralo uže jezgro grada, dakle 17 mjesnih zajednica koje pripadaju užoj gradskoj zoni. U ostale 23 mjesne zajednice u prigradskoj zoni, pobjedu je uzeo njegov protukandidat Mirnes Ajanović sa 52,28% glasova. Ovaj rezultat očit je dokaz odnosa Gradske uprave prema prigradskim mjesnim zajednicama, a obzirom na najavu aktivnosti novog gradonačelnika u medijima nakon izbora, stanovnici prigradskih mjesnih zajednica mogu očekivati da se kod njih još dugo neće uraditi ništa.

Da li su stanovnici gradske zone u Tuzli zadovoljni dosadašnjim radom administracije čiji je dio bio i Zijad Lugavić, ili je riječ o nečem drugom?

U gradu koji ima preko 111 hiljada registrovanih birača, u navedenih 17 mjesnih zajednica kandidat SDP-a dobio je 9000 glasova. Otprilike broj vezan za interesno vezane birače i njihove porodice – iz Gradske uprave preko javnih preduzeća i ustanova kojima funkcija gradonačelnika suvereno vlada. Uzmemo li u obzir i činjenicu da je kandidat SDP-a obilazio javna preduzeća zloupotrebljavajući javne resurse u toku kampanje i otvoreno zahtijevao od uposlenika i njihovih porodica da glasaju za njega, to je taj broj.

Dakle, 9000 interesno vezanih birača u gradskoj zoni, oko 3000 uglavnom od strane ogranaka SDA izlobiranih glasača u prigradskoj zoni u preostale 23 mjesne zajednice, izabrali su novog gradonačelnika Tuzle koji će suvereno vladati našim sudbinama i novcem do oktobra 2024. godine.

Podijeli objavu

Možda vas zanima