Biden i Xi složili su se da će razmotriti mogućnost razgovora o kontroli naoružanja

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se tokom virtualnog sastanka održanog u utorak da će razmotriti mogućnost pokretanja razgovora o kontroli naoružanja, rekao je američki dužnosnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Biden i Xi složili su se da će “razmotriti mogućnost pokretanja razgovora o strateškoj stabilnosti”, rekao je Sullivan, govoreći o američkoj zabrinutosti zbog kineskoga gomilanja nuklearnog naoružanja i raketa.

“Vidjet ćete da se na nekoliko nivoa intenzivira angažman koji će omogućiti obuzdavanje te utrke u naoružanju kako ne bi prerasla u sukob”, rekao je Sullivan.

Sullivan nije objasnio kojeg bi oblika mogli biti razgovori o strateškoj stabilnosti, ali je dodao kako ovo nije isto kao u ruskom slučaju, gdje postoji formalni dijalog o strateškoj stabilnosti.

“Američko-kineski odnosi nisu toliko zreli, ali dvojica vođa razgovarala su o tim temama i sada je na nama da osmislimo najproduktivniji način da se to i provede”, rekao je.

Washington je nekoliko puta pozivao Kinu da se pridruži SAD-u i Rusiji u novom sporazumu o kontroli naoružanja. Peking tvrdi da su arsenali dviju zemalja mnogo veći od kineskih te da je Kina spremna na bilateralni dijalog o strateškoj sigurnosti “na temelju ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja”.

Podijeli objavu

Možda vas zanima