Danas novi pokušaj HDZ-a da u Domu naroda BiH “progura” svoj prijedlog Izbornog zakona

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sazvao je za danas hitnu sjednicu tog Doma na kojoj bi trebao biti razmatran zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Čović je hitnu sjednicu sazvao ponovno za danas, nakon što jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici nisu prisustvovala četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz Kluba srpskog naroda.

Prema odredbama Poslovnika Doma naroda, kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su u toj stranci odlučili da ne prisustvuju sjednici Doma naroda PSBiH da bi zaustavili, kako je naveo, usvajanje nakaradnog prijedloga izbornog zakona.

Dodao je da je jučer od predsjedavajućeg Dragana Čovića tražio da otkaže današnju sjednicu, jer je riječ o pokušaju da se usvoji zakon koji je protuustavan i oko kojeg godinu dana nije postignut dogovor.

HDZ u svom naumu ima podršku članova SNSD-a.

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini su osudili jučerašnja dešavanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine, odnosno HDZ-ovo upućivanje izmjena Izbornog zakona BiH u hitnu parlamentarnu proceduru, ali i SDA-ov nedolazak na sjednicu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima