Delegacija BiH iz Brisela poručila: Ako nije moguća građanska BiH, onda nije ni EU

Članovi SDP-a Saša Magazinović i Vojin Mijatović zajedno s predsjednikom Pokreta Snaga domovine Ahmedom Husagićem u Briselu su se sastali s Tineke Strik, zastupnicom Zelenih u Evropskom parlamentu.

“Bosna i Hercegovina sa svim svojim različitostima je Evropa u malom. Ako nije moguća multietnička i građanska BiH, onda nije moguća ni Evropska unija”, rekao je Saša Magazinović.

On je naglasio da predstavnici EU trebaju i u BiH slijediti vrijednosti koje poštuju kod svoje kuće i davati i podržavati isključivo one prijedloge koje bi sutra bili spremni imati u svojoj državi.

“Sve drugo je izdaja ideje Evropske unije”, dodao je.

Mijatović je kazao da su u BiH napadnute evropske vrijednosti te da taj napad predvode politike Dodika i Čovića.

“Sutra će slične politike napasti evropske vrijednosti u Briselu. Evropska unija mora stati iza svojih vrijednosti u BiH, a to je nedjeljiva, jedinstvena i građanska BiH”, rekao je Mijatović.

Husagić je rekao da uloga svih u narednom periodu mora biti usmjerena prema promociji bosanskih vrijednosti zajedništva i tolerancije.

“Svaki građanin BiH, bez obzira na to da li živi u BiH ili izvan zemlje, mora doprinijeti zajedničkoj borbi, jer samo zajedno možemo uspjeti”, rekao je Husagić.

Podijeli objavu

Možda vas zanima