Erdogan okreće leđa SAD-u: Moraju napustiti istočnu obalu Eufrata

Nova ofenziva turskih snaga protiv kurdskih YPG milicija u Siriji ostat će na dnevnom redu Turske dok se ne riješe njezini sigurnosni problemi, kaže turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Izjava je uslijedila nakon sastanka čelnika Turske, Rusije i Irana u utorak u Teheranu.

Erdogan, koji je ranije ove godine najavio da će Turska pokrenuti novu ofanzivu u sjevernoj Siriji protiv YPG-a, razgovarao je o Siriji sa svojim ruskim i iranskim kolegama u utorak u Teheranu. Turski predsjednik rekao je novinarima da su ove tri zemlje ujedinjene protiv terorizma, iako imaju različite poglede na neka pitanja vezana za Siriju, te da, prema njegovom mišljenju, sve tri misle isto o YPG-u, koji Ankara smatra terorističkom organizacijom, javlja Reuters.

Rekao je i da SAD moraju da napuste istočnu obalu Eufrata i da je to zaključak koji je proizašao iz procesa u Astani.

Erdogan je nakon povratka iz Teherana, gde je učestvovao na 7. trilateralnom samitu u Astana formatu sa ruskim i iranskim kolegama, Vladimirom Putinom i Ebrahimom Raisijem, rekao da je Amerika mora da ode sa istočnog dijela Eufrata jer ona „hrani tamošnje terorističke organizacije“.

Erdogan je optužio YPG, ključnog saveznika Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji, da je ” ispustio ” sirijsku naftu i potom je prodao vladi predsjednika Bashara al-Assada. Dodao je da se Sjedinjene Države moraju povući s teritorija istočno od Eufrata i prekinuti podršku terorističkim grupama.

S druge strane, Erdogan je rekao da želi da mogući plan za nastavak ukrajinskog izvoza žitarica u Crno more, na temelju plana UN-a, bude zabilježen u pisanom obliku ove sedmice, nakon što je prošle sedmice dogovoren opći sporazum.

Ankara je u ponedjeljak rekla da će se sastanak između predstavnika Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a ” vjerovatno ” održati ove sedmice.

“Iz prošlosedmičnih razgovora u Istanbulu proizašao je plan o nacrtu procesa koji se temelji na planu UN-a. Sada želimo zabilježiti ovaj dogovor u pisanom dokumentu. Nadamo se da će se plan početi provoditi u narednim danima – rekao je Erdogan .

Također je rekao da će Turska i Rusija, susjedi Crnog mora, nastaviti suradnju na prirodnom plinu i nuklearnoj elektrani Akkyu. Erdogan je također rekao da je s Putinom razgovarao o kupovini amfibijskih aviona iz Rusije.

Podijeli objavu

Možda vas zanima