Kako djeluju američke sankcije: Da li će Dodiku biti oduzeta sva imovina kao Porošenku u Ukrajini

Jučerašnja odluka suda u Kijevu, kojom se oduzima sva imovina bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku, mogla bi naznačiti pravi modus i djelovanje američkih sankcija korumpiranim političarima te mogući razvoj karijere Milorada Dodika.

Osnovni sud u Kijevu jučer je zaplijenio cjelokupnu imovinu bivšem predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku, a prilikom izricanja presude sudija je rekao da se to odnosi na stanove u Vinjici i Kijevu, imanje u Kozynu, zemljišne parcele te Porošenkove udjele u brojnim privatnim kompanijama.

Porošenko, koji se od prošle sedmice nalazi u bijegu, optužen je za državnu izdaju, pomaganje terorističkim organizacijama i finansiranje terorizma zbog navodnog organiziranja kupovine uglja iz područja Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga u Donbasu. Njegove kriminalne radnje ovjekovječene su i u Panama papirima, a od 2020. godine nalazi se i na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Analitičari smatraju kako je jučerašnja odluka kulminacija američkih sankcija, koje prije svega žele natjerati pravosudne sisteme da procesuiraju sistemsku korupciju.

Porošenkov slučaj neodoljivo podsjeća na američko sankcionisanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

“Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Štaviše, Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika, koja izaziva podjele, odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost”, navodi se u obrazloženju.

Sankcijama SAD-a našim dužnosnicima prebačena je loptica Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koje bi se trebalo baviti procesuiranjem korupcije u našoj zemlji. Amerikanci su zapravo zadali domaću zadaću našim tužiocima i sudijama. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima