Rudari iz FBiH spremaju štrajk upozorenja, od vlasti traže da ispune obećano povećanje plata

Rudari iz Federacije BiH za ponedjeljak su najavili štrajk upozorenja jer, kako su naglasili, neće dozvoliti dalje kreiranje lošeg stanja u ovoj oblasti. Od vlasti traže ispunjavanje dogovorenih stavki iz maja ove godine, uz osiguranje nesmetanog rada u rudnicima.

Rudari sedam rudnika iz koncerna Elektroprivrede BiH, skupa s onima iz Rudnika mrkog uglja Banovići, u ponedjeljak će održati jednosatni štrajk upozorenja jer još uvijek nisu sjeli za pregovarački stol sa nadležnima, u cilju okončanja pregovaračkog procesa koji je djelimično završen u maju ove godine.

Rok za završetak pregovora koji će im omogućiti stvaranje novog kolektivnog ugovora je do kraja septembra ove godine, a prema riječima predsjednika Sindikata radnika rudnika FBiH Sinana Husića, do danas se stvari nisu pomjerile po tom pitanju.

“Novi kolektivni ugovor bi trebao biti na snazi od 1. januara 2023. godine. Jako je bitno da smo u tom dijelu usaglašavanja usaglasili veoma značajna pitanja, poput strukture platnih razreda, čime se povećava plata zaposlenima u rudnicima u FBiH. Sada zahtjevamo samo ono što smo usaglasili iz pregovaračkog procesa iz maja ove godine, kada smo potpisali kolektivni ugovor koji je na snazi do 31. decembra”, kazao je za Klix.ba Husić.

Štrajk upozorenja rudari smatraju preventivnom mjerom, kako bi se na nadležne izvršio pritisak u cilju ispunjavanja obećanog. Husić navodi da ne žele ugroziti energetski sektor, niti građane koji iskazuju potrebu za kupovinom uglja.

“Štrajk upozorenja će biti održan u svih osam rudnika u Federaciji BiH u vremenskom periodu od sedam do osam sati. Veoma je bitno kazati da smo potpuno jedinstvenog stava spremni za sve vidove sindikalne i radničke borbe, tako da ćemo uložiti maksimum napora kako bi napore realizirali za pregovaračkim stolom”, naglasio je Husić.

U štrajku upozorenja u ponedjeljak će se naći i radnici Rudnika uglja Kreka iz Tuzle, a koji je ujedno i najveći u koncernu Elektroprivrede BiH.

Iz ovog rudunika navode da s aspekta održavanja proizvodnje rudari nudepotpunu odgovornost i disciplinu, međutim, zbog problema su uskraćeni za davanje maksimalne proizvodnje.

“Nas godinama prate neinvestiranje u opremu, tako da smo dovedeni u poziociju da u rudniku Mramor, gdje je trenutno najveća potražnja komercijalnog i industrijskog uglja za Termoelektranu Tuzla, imamo ručno kopanje bez čela. Ovakvim odnosom prema najvećem rudniku u koncernu, Kreka neće moći odgovoriti zadatku te smo u kontekstu svih dešavanja iz prošle i ove godine došli u situaciju da najavom štrajka pokušamo spasiti građane, ali i rudare”, kazao je za Klix.ba predsjednik sindikalne organizacije Kreke Zuhdija Tokić.

U usaglašavanju kolektivnog ugovora kao strane se nalaze predstavnici Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH, rudnika uglja u FBiH i reprezentativnih granskih sindikata.(A.K/klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima