Ljekari upozoravaju na bizarni TikTok izazov koji je bolan i neugodan

Milion ljudi širom svijeta svakodnevno posjećuje TikTok radi zabave, a vrlo često ovom platformom vrebaju opasni i bizarni izazovi. Ovaj put popularnost je stekao izazov zvani ‘scalp popping’, odnosno čupanje pramena kose iz korijena dok se ne začuje zvuk pucanja.

TikTok je jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu, a korisnici ove društvene mreže najčešće su djeca i mladi. U utrci za preglede i lajkove mladi se upuštaju u izazove koji mogu biti opasni po život, stoga je važno da roditelji prate svoju djecu i ono što prate na aplikacijama.

“Kad jako povlačite kosu, u mekom tkivu između tjemena i lobanje nastaje zvuk pucanja, a tako možete prouzrokovati krvarenje ispod tjemena, koje često uzrokuje i infekcije”, kazao je Ross Perry, direktor klinike Cosmedics.

Izvlačenjem kose lako se može i rastrgati unutrašnjost tjemena, što je veoma bolno i neugodno, a mogu se prouzrokovati i dugoročna oštećenja folikule dlake, što na koncu može rezultirati opadanjem kose. Također, može doći i do bolova u vratu.

Brojni ljekari upozoravaju na opasnost ovog bizarnog trenda, međutim, to nije spriječilo hiljade tinejdžera da nastave čupati kosu.

Ljekari često putem društvenih mreža upozoravaju na brojne nestručne savjete i dezinformacije na koje svakodnevno nailazimo na internetu.

ТіkТоk је društvеnа mrеžа kоја је роѕtаlа nајораѕnіја, a nіkаdа ranije іntеrnеtоm nije kružіlо tоlіkо іzаzоvа kојi роtіču korisnike na radnje koje mogu negativno utjecati na njihovo zdravlje.

S obzirom na to da je ТіkТоk nајрорulаrnіјі mеđu tіnејdžеrіmа, аlі і mlаđоm dјесоm, vаžnо је ѕkrеnutі pažnju na opasnost koja vreba preko izazova.

Podijeli objavu

Možda vas zanima