Napravite domaći trdelnik, popularnu poslaticu iz Praga

Iako je originalni recept osmišljen u Mađarskoj, trdelnik je najpopularniji u Pragu te se u svjetskoj gastronomiji naziva domaćom češkom poslasticom. Vrlo je ukusan, a priprema u kući trajat će nešto manje od dva sata.

Trdelnik je najpopularnija hrana na ulicama Praga, a priprema se od tijesta koje miriše na cimet tako što se omota na valjke, peče i zatim umače u čokoladu, šećer, lješnjake… Vrh možete zasladiti po vašem izboru – grožđicama, voćem, kremama…

Šta će vam biti potrebno za pripremu: 500 grama glatkog brašna, 2 jaja, 250 toplog mlijeka, 5 supenih kašika suncokretovog ulja, 20 grama svježeg kvasca, 3 supene kašike šećera i malo soli. Pripremite i cimet, šećer i lješnjak te 60 grama putera.

Priprema:

Najprije pomiješajte brašno i šećer u prahu u posudi, pa napravite rupu u sredini. U nju stavite kvasac i zagrijano mlijeko i ostavite da stoji 10 minuta.

U posudu zatim dodajte rastopljeni maslac, žumanjke i prstohvat soli. Tijesto zamijesite, pokrijte i ostavite da se diže 20 minuta.

Naredni korak je topljenje putera na slaboj vatri. Nadošlo tijesto zatim razvaljajte dok ne bude debljine 2-4 milimetra. Tijesto zatim sjecite na trake širine 1,5 cm.

Za pečenje koristite ambalaže alu folije, oko kojih ćete namotati trake i zatim ih premazati rastopljenim puterom. Na jednu rolnu mogu stati po dva trdelnika.

Trdelnik zatim uvaljajte u lješnjak, cimet ili nešto po vašem izboru. Ubacite u rernu na temperaturu od 200 stepeni celzija i pecite 20-25 minuta.

Slijedi najslađi dio – dok se trdelnici budu hladili, odaberite čime ćete ih napuniti. To može biti sladoled, eurokrem, voće… Prijatno! (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima