Ponovo upućen zahtjev vlastima da nabave avione Dromader M-18

U povodu brojnih požara u BiH koji se sada gase samo ukoliko padne kiša, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović i ove godine upozorava da bh. vlasti ne žele usvojiti strategiju prevencije i borbe protiv požara, kojom bi zaštitili šume, imovinu i sigurnost građana. Brojni požari u BiH su pokazali da konfiguracija pretežno brdskog i miniranog terena onemogućava gašenje požara, rijetke su vodene površine za djelovanje Kanadera koje država i ne može nabaviti jer su preskupi i imaju zahtjevno i preskupo održavanje.

BOSS ponovo predlaže da se nabave avioni Dromader M-18 koji su izrazito povoljni a rabljeni i dobro upotrebljivi se mogu nabaviti i za oko 300.000 KM, te kao civilni avioni ne moraju imati dozvolu Predsjedništva BiH za upotrebu. Za uslove BiH znatno su efikasniji od Kanadera jer se pune i na sportskim aerodromima, i to 2.500 litara vode putem vatrogasnih vozila za 50 sekundi a hidrantom za 20 sekundi, a koriste se i u poljoprivredi za zalijevanje i zaštitu usjeva.

Aero klubovi u BiH imaju pilote koji mogu opsluživati Dromadere M-18, imaju hangare i avio mehaničare, a pet Dromadera raspoređenih regionalno u aero klubove mogli bi spriječiti širenje požara bilo gdje u BiH. Jedini problem je što će razni funkcioneri radije kupiti preskupi luksuzni službeni automobil, nego dobro očuvan Dromader koji bi u odnosu na nepotrebni luksuz vozila kojima se vozaju, recimo, članovi Predsjedništva BiH – adekvatno osigurao šume, imovinu i bezbjednost građana, istakao je predsjednik BOSS-a i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH Mirnes Ajanović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima