PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA SLUŽBENO LICE ZIKS BiH U VRŠENJU SLUŽBENIH POSLOVA

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv optuženog:

-ZMIJANJAC DRAGOJA, zvanog “Zmicko“, rođenog 1951. godine u općini Prijedor, državljanina BiH, nalazi se na izdržavanju kazne zatvora.

Optuženi se tereti da je, kao osuđeno lice na izdržavanju kazne zatvora za ratne zločine ubistva počinjene na području Prijedora u Zavodu za izvršenje krivičnih/kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH u Istočnoj Ilidži, u dva navrata upućivao prijetnje zavodskom službeniku, prilikom obavljanja službene radnje. Optuženi je nakon povratka sa vanzavodskih pogodnosti, prilikom kontrole i pregleda na ulasku u objekat, u teško alkoholisanom stanju, zaposlenicima zavoda prijetio smrću, ističući da već izdržava kaznu zbog ubistva, da bi te prijetnje i njihovu ozbiljnost ponovio i naknadno tokom ispitivanja.

Optuženi se tereti da je ozbiljno prijetio da će napasti na službeno lice u institucijama BiH, čime je počinio produženo krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. stav 2. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima