Rusija izbačena iz Vijeća Evrope, nije im prihvaćen akt da izađu sami

Komitet ministara Vijeća Evropa danas je temeljem jučerašnjeg zaključka Parlamentarne skupštine konsenzusom donio odluku o izbacivanju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope, dakle države iz organizacije.

Ovo je za Klix.ba potvrdio ambasador BiH pri Vijeću Evrope Ivan Orlić.
“Komitet ministara je uz podršku bh. predstavnika, dakle mene, donio odluku da se Ruska Federacija izbaci iz Vijeća Evrope. Evropa je ujedinjeno, konsenzuzom, glasala za izbacivanje Rusije. Time je priča završena”, kazao nam je Orlić.

Rusija je jučer obavijestila Vijeće Evrope da izlazi sama na način koji nije pravno prihvatljiv i kao takav nije prihvaćen.

“Poslali su faks umjesto da slanja verbalne note putem njihovog stalnog predstavnika. Dakle taj akt koji su poslali nije pravno legalan”, dodao je Orlić.

Treba podsjetiti da je pet bh. članova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope jučer nazočilo online sjednici i nisu glasali. Jedna osoba je glasala, ali zbog tehničkih poteškoća to nije evidentirano kao glas “za” rezoluciju, ali je uneseno u zapisnik da je bilo tehničkih poteškoća i da se izjasnila “za” izbacivanje Rusije iz Vijeća Evrope. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima