Danas je posljednji dan kada se u Hrvatskoj može plaćati kunama

Razdoblje dvojnog opticaja kuna i eura završava večeras u ponoć što znači da se od sutra u Hrvatskoj može plaćati samo u eurima.

Period dvojnog opticaja počeo je s uvođenjem eura 1. januara i traje do 14. januara. Prvih 14 dana nove godine omogućeno je plaćanje i kunama i eurima, a u pravilu se ostatak vraćao samo u eurima. No razdoblje dvojnog opticaja završava večeras u ponoć.

Ako i nakon subote budete imali kuna, zamijeniti ih možete do kraja 2023. u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, a od 1. januara 2024. u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), piše Index.

U skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj banke, Hrvatska pošta i Fina svim potrošačima će u roku od 12 mjeseci od dana uvođenja eura, to jest od 1. januara 2023. do 31. decembra 2023., mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom kursu konverzije (1 euro = 7.53450 kuna).

U tom se razdoblju zamjena provodi bez naknade, a u jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna, napomenuli su iz HNB-a.

HNB počinje mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura 1. januara 2024., bez naknade, po fiksnom kursu konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. decembra 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.

“Sukladno propisima, HNB prije 1. januara 2024. ne zamjenjuje gotov novac kune za gotov novac eura”, naglasili su iz centralne banke.

Velika promjena na bankomatima

Na snagu će ovoga vikenda stupiti i velika promjena na bankomatima. Naime, završava jednomjesečno razdoblje kada se gotovina mogla podizati na bankomatima svih banaka bez naknade.

Dogovorom HNB-a i poslovnih banaka, omogućeno je da od 15. decembra 2022. do 15. januara 2023. svi građani, bez obzira na to čiji su klijenti, mogu podizati novac na svim bankomatima, bez plaćanja naknade.

Od 15. januara 2023. trebali bi biti funkcionalni svi bankomati koji privremeno nisu radili zbog uvođenja eura.

Podijeli objavu

Možda vas zanima